Aproape 45% dintre oameni nu au acest os în corp. Care este explicația oamenilor de știință

de: Ana Anițoiu
20 08. 2023

Aproape 45% dintre oameni nu au un anumit os în corp. Oamenii de știință au explicat care este motivul, în urma unui studiu în cadrul căruia au fost analizate radiografiile câtorva sute de persoane.

Osul din corp ce lipsește la aproape 45% dintre oameni

Cei mai mulți oameni nu știu cât de importante sunt degetele mici de la picioare. Deși nu mai sunt folosite pentru cățăratul în copaci, împreună cu celelalte degete, rolul lor este crucial în ceea ce privește menținerea echilibrului.

„Mergem ca un trepied, în care sunt importante articulația degetului mare de la picior, articulația celui de-al cincilea de la picior și călcâiul. Dacă îndepărtezi o parte din acest trepied, îți pierzi echilibrul”, a declarat doctorul Wenjay Sung, medic curant la White Memorial Medical Group.

Însă, numărul de articulații de la degetul mic diferă de la caz la caz. Un studiu din anul 2012 arată că pot fi două articulații sau doar una.

„Este o înțelegere comună că al cincilea deget de la picior are trei oase cu două articulații interfalangiene. Cu toate acestea, experiența noastră arată că un număr semnificativ are doar două falange (osul degetului de la picior sau de la mână) cu o singură articulație interfalangică.”, a explicat echipa de cercetători.

Echipa a analizat 606 pacienți care au fost supuși unor radiografii ale piciorului într-o perioadă de opt săptămâni la Royal Liverpool University Hospitals NHS trust pentru radiografii ale piciorului în 2010. Apoi s-au așezat cu radiografiile pacienților și au numărat oasele și articulațiile. Au descoperit că 55,3% dintre pacienți aveau trei oase cu două articulații, în timp ce 44,4% aveau două oase cu o singură articulație.

Care este explicația cercetătorilor

Cercetătorii au precizat că se crede că această variantă anatomică cu două oase și o singură articulație a rezultat probabil din segmentarea incompletă mai degrabă decât ca rezultat al fuziunii falangelor și s-a observat că este prezentă la fetuși încă de la 12 săptămâni.

Această variantă este un fenomen exclusiv uman, sugerând că este un răspuns la deplasarea în două membre și că ar rezulta în primul rând din eșecul dezvoltării articulației interfalangiene distale.

Echipa a mai explicat că aceste degete de la picioare cu două oase pot avea un aspect neobișnuit, fiind uneori confundate cu o fractură. Potrivit echipei, varianta degetului de la picior este mai puțin frecventă în Europa și este observată la cea mai mare rată în rândul japonezilor.